top of page
Energetische oorsprong van lichamelijke & geestelijke klachten

  Alles is energie, ook onze emoties 

E-motie = Energie in motie | in beweging

Emoties zetten aan tot actie. 

Het onderdrukken van emoties is een overlevingsstrategie die ons helpt om een moeilijke periode te doorstaan.  Wanneer de emoties niet worden verwerkt en getransformeerd, omdat de herinnering te traumatisch is, worden ze ingekapseld.  Het lichaam beschikt over een mechanisme om ons tegen lichamelijk & psychisch letsel te beschermen en zal de herinnering toevoegen als een vorm van pijn/gevaar dat vermeden moet worden.   Dit mechanisme omvat naast traumatische herinneringen eveneens herinneringen die niet van ons zijn  (die we geërfd hebben en die voorgeprogrammeerd zijn) alsook herinneringen uit onze kindertijd toen we zélf nog niet rationeel konden nadenken (ongefilterd).  ​ Al deze herinneringen kunnen ongewenste gedachten, emoties, gedrag en fysiologische stress veroorzaken.

Ook al zijn pijnlijke emoties verdrongen uit onze bewuste geest, ze blijven aanwezig in ons lichaam en beïnvloeden iedere dag onze gemoedstoestand en onze reactie op gebeurtenissen.  Onze onderbewuste geest associeert opgeslagen herinneringen met het huidige moment en kan hierdoor een respons (emoties - gedrag en gedachten) triggeren die ogenschijnlijk niets met de situatie te maken heeft.  Hoe groter het trauma, hoe vaker allerlei soorten situaties zullen worden geassocieerd mét dat trauma. Zelfs als de gebeurtenissen maar een béétje in de buurt komen en voor jou geen logisch verband lijkt te zijn met de huidige omstandigheden.   

Wat gebeurt in ons lichaam?

Wanneer er volgens ons beschermingsmechanisme een acuut gevaar dreigt - omdat pijnlijke gebeurtenissen zich zouden kunnen herhalen -  wordt automatisch de overlevingsmodus (vechten of vluchten) ingeschakeld. Het brandalarm van ons sympatisch zenuwstelsel treedt in actie en zet de stresstand in het lichaam in gang. De hypothalamus stuurt energiefrequenties die de bloedtoevoer naar interne organen en het immuunsysteem onderbreekt.  Wanneer het immuunsysteem tijdelijk wordt uitgeschakeld om energie te besparen ontstaat een verstoring van de energiehuishouding op celniveau.  Onze lichaamscellen ontvangen niet de benodigde grondstoffen en kunnen hun taken niet meer naar behoren uitvoeren.  Afvalstoffen stapelen zich op waardoor ons celmilieu giftig wordt en er geen groei of herstel mogelijk is en de cel uiteindelijk afsterft, wat zich uit in gezondheidsproblemen.  

 

Dit proces heeft niet alleen impact op onze energiehuishouding maar zorgt ook voor verwarring en innerlijke strijd.  Het rationaliseren oftewel het uitschakelen van ons gevoel en het doorgronden en verklaren van getriggerde emoties met ons verstand, vreet aan onze persoonlijkheid en zadelt ons op met schuldgevoelens.

De geprogrammeerde overtuigingen  in onze onderbewuste geest bepalen elk gebied van ons leven en kunnen ons ziek maken of juist genezen.  We doen altijd datgene waarvan we (bewust of onbewust) overtuigd zijn, waarbij de onbewuste geest altijd de bewuste geest (wilskracht) domineert.   Het is geprogrammeerd om ons te beschermen en te voorkomen dat pijnlijke gebeurtenissen zich herhalen door een stresssituatie in het lichaam in gang te zetten.    

Te vaak en te lang in overlevingsmodus verkeren heeft een nadelige invloed op ons immuunsysteem en bijgevolg op onze lichamelijke & geestelijke gezondheid.  Door het inzetten van lichaamsgerichte energetische behandelingen, EFT sessies en healing meditaties probeer ik toegang te krijgen tot pijnlijke herinneringen en destructieve denkpatronen zodat je deze kan transformeren en je lichaam zijn energetische balans kan herstellen.  

Herinneringen, overtuigingen en gedachten sturen de belangrijkste functies van het lichaam aan en kunnen een stressreactie in ons lichaam activeren die het immuunsysteem uitschakelt.
bottom of page